Prosess og bakgrunn for prosjektet med Oslo Horisont
Prosjektet består av to høyhus på en felles base som innebærer gjenbruk og transformasjon av eksisterende bygg, Postens tidligere brevsenter. Prosjektet etablerer en ny inngang til knutepunktet Oslo S fra Schweigaards gate og sikrer en forbindelse for fotgjengere mellom Schweigaards gate og Nylandsbroen som en integrert del av byggets østfasade.
På taket av eksisterende bygg etableres et stort grønt offentlig tilgjengelig byrom. Byrommet er formet som et naturlandskap med stort innslag av vegetasjon og er tilgjengelig fra både øst- og vestsiden av bygget. På bakkeplan åpnes bygget opp med aktive fasader og publikumsrettede tilbud, som sammen med hotell, tilgang til taket og ny inngang til Oslo S vil gi økt byliv til denne delen av Schweigaards gate.
Det nye planforslaget vil bli et av de største gjenbruksprosjektene i Norge, og ambisjonen er at Oslo Horisont skal kunne bli et internasjonalt forbilde innenfor sirkularitet. Prosjektet utvikles i samarbeid med Futurebuilt og Grønn Byggallianse.
Oslo Horisont var på offentlig ettersyn vinteren 2023, og vi har laget en medvirkningsrapport fra dette arbeidet. Her kan du lese anbefalinger for videre utforming av bygget, viktige funksjoner og taklandskapet, samt intervjuer med sentrale aktører.
KLP Eiendom eier over 2,2 millioner kvadratmeter eiendom, med en eiendomsverdi på drøye 95 milliarder kroner. Vi er 166 ansatte og har mer enn 30 års erfaring med eiendom. Vår eier er Kommunal Landspensjonskasse (KLP). KLP eies av kommuner og arbeidsgivere, som gir sine ansatte offentlig tjenestepensjon. Verdiene vi skaper går derfor tilbake til fellesskapet.
Byutvikling for dagene som kommer
Som en stor aktør er vi opptatt av å redusere miljøavtrykket til eiendomsbransjen. Vi arbeider daglig med å forbedre oss for å redusere energiforbruk og håndtere avfall på en bedre måte. Vi har et langsiktig perspektiv i forvaltning av eiendommene våre, og er tilsluttet Eiendomsbransjens veikart for 2050. KLP Eiendom er miljøsertifisert etter ISO 14001 og ISO 9001, og som en del av KLP er vi tilsluttet Global Compact og FNs prinsipper for ansvarlige investeringer.
Vanlige spørsmål om tema
Med én gang planen er godkjent på Rådhuset og vi har fått byggetillatelse, begynner byggingen. Utvikler håper å få byggetillatelse i 2024 eller første halvår 2025. Det er beregnet 3-4 års byggetid.
Her ser vi for oss kafeer, restauranter og butikker. Det blir også en lobby til hotellet og en helt ny inngang til Oslo S. Vi ønsker oss et vrimleområde med by-puls, hvor studenter og forretningsfolk, unge og gamle bruker arealene. Dette vil gi mer liv til Schweigaards gate gjennom hele døgnet.
Bygget er ca. 120m høyt.
Dette er noe man kan diskutere i høringen og medvirkningen. Taklandskapet skal gi en opplevelse av skog og natur i byen og kanskje være et sted der man kan overnatte under åpen himmel i regi av Norsk friluftsliv. Grad av åpenhet gjennom døgnet er gjerne et spørsmål om trygghet og sikkerhet. Til sammenligning har den grønne, ombygde t-banelinjen Highline i New York en åpningstid fra kl 0600-2300.
Oslo Horisont blir et kombinert kontor- og hotellbygg med en høy grad av offentlige og utadrettede kvaliteter: serveringsområder, forbindelser til Oslo S og Nylandsbroen, offentlig tilgjengelige takområder. I første etasje ser man for seg et stort og levende serveringsområde i food court eller mathall-sjangeren, men også med muligheter for å kunne treffe andre, sette seg ned, arbeide – uten å måtte kjøpe noe eller betale for seg. På toppen av bygget kommer Allemannsrettens Hus – en arena for formidling av naturopplevelser, bynatur og forholdet byutvikling og naturvern, rettet mot allmenheten.