Lukk
Meny

Allemannsrettens Hus – En helt ny opplevelse i Oslo

Helt på toppen av Oslo Horisont, et punkt man tror vil leve opp til betegnelsen «byens beste utsikt», kommer fellesgodet Allemannsrettens Hus.

Visulent.Rodeo.OsloHighrise.Toppen
Slik kan toppen bli seende ut med mange steder å utforske byen fra i 120 meters høyde.
Allemannsrettens Hus skal bli en opplevelsesdestinasjon og læringsarena med formål om å
  • inspirere til bruk av natur, både bynært (urbane naturopplevelser) og i villmarken
  • opplyse om sammenheng mellom byutvikling og vern av natur
  • opplyse om at allemannsretten verner om verdifullt areal for fremtiden, både i by og villmark

 

Bak Allemannsrettens Hus står et samarbeid mellom de etablerte organisasjonene Norsk Friluftsliv og Syklistenes Landsforbund. Konseptet er basert på et vinnerforslag for en idékonkurranse om bruk av toppetasjen i det nye høyhuset der det kom inn over 200 forslag fra både lokale ildsjeler og store internasjonale organisasjoner.

Allemannsrettens Hus har som mål å formidle friluftslivets gleder og muligheter, både i og utenfor byen, til inspirasjon for innbyggere og besøkende.

Men Allemannsrettens Hus har også en visjon som spiller på å importere noen av de grunnleggende kvalitetene vi kjenner fra friluftslivet til det urbane miljø.

Gjennom arkitektur og landskapsarkitektur ønsker man å frambringe opplevelser og kvaliteter man kjenner fra friluftslivets gleder, som utsikt, sansing, stillhet og kontemplasjon, eller fellesskap rundt bålet.

Konseptet føyer seg inn i en arkitekturhistorisk tradisjon (f.eks utsiktspunktene langs Nasjonale turistveger) der man forsterker naturen gjennom bygget, og iscenesetter naturopplevelse gjennom assosiasjon. Opplevelsen av spektakulær utsikt blir forsterket av mestringsfølelse etter en lang tur opp til toppen. Og veien opp dit skal ha likheter med skogsturens mange sanseopplevelser.

Der takterrasser gjerne har vært forbundet med drinker, fest og uteliv, ønsker Allemannsrettens Hus å dyrke helt andre og kanskje mer moderne behov. Med konseptet «En stille time i Oslo» ønsker Allemannsrettens Hus å tilby en stadig mer truet ressurs i samfunnet: stillhet. Muligheten til å bare være, observere, uten forstyrrelser.

Girl,On,A,Swing,During,Sunset,At,A,Camp,Site

I en tid der man ser en akselerasjon av inntrykk og informasjon, der mennesket gjennom teknologi ledes til å multitaske i stadig større grad, vil det presse seg fram et behov for stillhet og ro.

Dette har man tradisjonelt funnet i naturen. Men hvordan kan man få disse opplevelsene i byene også, på knutepunktet, der det er flest mennesker og mest trafikk? Allemannsrettens Hus har som ambisjon å kunne tilby et svar på det behovet.

-Behovet for å finne ro er for mange en hovedmotivasjon for å drive med friluftsliv, som har vist seg å bli stadig viktigere de siste årene. Spesielt interessant er det at stillhet er noe av det ungdom verdsetter høyest ved naturen, sier Lasse Heimdal, tidligere generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Flere av de andre forslagene i idekonkurransen handlet nettopp også om stillhet og ro, og hvorfor det er viktig i en travel urban hverdag.

Allemannsrettens Hus vil gi Oslo Horisont en tydelig identitet i byens opplevelsesrepertoar. Ambisjonen er å kunne tilby en helt ny opplevelse i indre by, på samme måte som badstu-bading i Bjørvika på kort tid ble en populær aktivitet.

Videre har adressen en sosial begrunnelse: tilgangen på friluftsliv og friluftskompetanse er skjevt fordelt i befolkningen. Allemannsrettens Hus har til hensikt å inkludere fler i muligheten for friluftsliv, blant annet ved å spre kunnskap om hvilke kortreiste naturopplevelser som Oslo har å by på.

Spørsmål om Allemannsrettens Hus

Hvorfor vant Norsk Friluftsliv og Syklistenes landsforening idékonkurransen?
Hva kan man gjøre der oppe?
Vil det være åpent hele døgnet?
Hva skjer om en gren brekker 120m over bakken?